Menu

Laparoscopie

laparoscopische sterlisatie hondIn onze kliniek kunnen vrouwelijke honden laparoscopisch ( kijkoperatie ) gesteriliseerd worden. Het steriliseren van een teef via een kijkoperatie geeft veel minder pijn dan een sterilisatie met de ‘open buik methode’. Hierdoor voelt de hond zich direct na de operatie al snel goed. De hond heeft minder pijn, is sneller wakker, fitter en voelt zich veel beter na een laparoscopische sterilisatie.

Sinds lange tijd worden de meeste buikoperaties bij mensen via een kijkoperatie uitgevoerd. We weten ook al  jaren we dat deze vorm van opereren minder pijnlijk is en dat mensen sneller naar huis kunnen dan na een gewone buikoperatie. Sinds enige tijd kan een buikoperatie bij de hond ook via een kijkoperatie gedaan worden. Een groot onderzoek heeft aangetoond dat dit zelfs 65 % minder pijn lijkt te geven bij de hond. Daarnaast blijkt ook dat de hond een betere darmbeweging houdt, en zelfs minder reactie van het immuunapparaat heeft dan na een gewone buikoperatie. Bij de hond wordt met name de sterilisatie daarom bij voorkeur via een laparascopie uitgevoerd.

Wat is een sterilisatie eigenlijk?
Bij een sterilisatie van een teefje wordt de hond onder narcose gebracht en worden operatief de eierstokken verwijderd. Dit heet een ovario-ectomie. Tijdens de ‘normale’ sterilisatie wordt de buik van de hond opengemaakt over meerdere centimeters. Groot genoeg voor de dierenarts om met de hand of vingers naar binnen te gaan om de eierstokken op te zoeken en af te binden. Deze snede gaat uiteraard dwars door de huid en de buikwand heen.

Wat is een laparoscopische sterilisatie?
Bij een laparoscopische sterilisatie gaan geen handen, maar alleen instrumenten de buik in. Er worden drie kleine wondjes gemaakt van ongeveer 1 cm. Door deze gaatjes gaan de camera en de instrumenten naar binnen. De camera geeft het beeld uitvergroot weer op een beeldscherm naast de operatietafel. Bij mensen worden heel veel operaties op deze wijze gedaan ( kijkoperaties ) en daarvan weten we wat een verbetering dit is ten opzichte van “gewone” chirurgie.

Wat zijn de voordelen van laparoscopische sterilisatie?
De laparoscopische operatie blijkt minder pijn te veroorzaken dan de normale open buikoperatie. Een onderzoek naar de pijn na sterilisatie via de open buik methode en via laparoscopie heeft aangetoond dat de honden minder pijn blijken te hebben. Dit is ook logisch, aangezien er geen grote buikwond wordt gemaakt.
De kleinere wondjes van de laparoscopische operatie genezen sneller en met minder complicaties dan één grote wond. Ook is er minder kans op infectie van de buik ( wond ). We weten niet precies waarom er minder infectie optreedt, maar men gaat ervan uit dat er via deze methode geen bacteriën via de operatiekamer in de buik komen, waardoor er ook na de operatie minder problemen ontstaan.
Door de kleinere wonden herstelt de hond ook sneller.
Doordat de camera in de buik alle handelingen op een sterk vergroot scherm projecteert, heb je veel beter zicht op het gebied in de buik waar je werkt. Bij de open buikoperatie werk je diep en soms zelfs alleen op gevoel in de buik. De camera kan overal kijken, ook op die plaatsen die tijdens een gewone operatie onzichtbaar zijn.
Na een laparoscopische sterilisatie mag de hond na paar dagen alweer zwemmen.

Wat zijn de nadelen van deze vorm van steriliseren?
Eigenlijk is er maar één nadeel en dat is de prijs die wat hoger ligt dan bij de open buik methode.
Voor deze manier van steriliseren is specifieke apparatuur ( +/- 10.000 euro ) en een dure opleiding nodig.
Voor een afspraak of meer informatie kunt u bellen met dierenarts Carlo Janssen op 0475-333317.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Note:

1: Sterilisatie is eigenlijk niet het goede woord maar bij iedereen ingeburgerd. We halen de eierstokken eruit en daarom zou deze operatie ook bij de teef een castratie moeten heten.

Bent u na het lezen van bovenstaande geintresserd in deze operatie bij uw hond vul dan het formulier in.

Terug naar beginscherm

24 uur, 7 dagen per week is onze webwinkel voor u open Direct hier bestellen